Italijanska poslastica sa ostrva Kapri

Recepti

17.5.2024.

Za sve sladokusce, stiže jedan divan recept za tortu Caprese. Caprese torta je prepoznatljiv dezert italijanske kuhinje koji je dobio ime po ostrvu Capri u Italiji gde je nastala kao varijacija na klasičnu Caprese salatu.

Zasluge za recepturu torte pripadaju kuvaru imena Karmine di Fiore, koji je 1920. godine prvi put ispekao tu tortu u svojoj zanatskoj radionici na ostrvu Kapri. Prema drugoj legendi, torta je nastala kada je austrijska princeza, koja je bila udata za napuljskog kralja, zatražila da joj naprave poznatu Zaher tortu. Kako italijanski poslastičari nisu bili upoznati sa tim receptom, napravili su svoju verziju čokoladne torte koristeći bademe koji se u Napulju česti sastojak.

Ovaj čokoladni kolač će vas oduševiti bogatim ukusom badema i čokolade. Ono što je posebno kod njega je jednostavnost pripreme – svega 15 minuta je dovoljno da se upustite u gastronomsku avanturu zvanu Caprese torta. Tradicionalno se poslužuje sa dodatkom šećera u prahu, ali je možete obogatiti i jagodama i slatkom pavlakom.

Čokoladna torta bez brašna:

  • 125 g tamne čokolade
  • 125 g putera
  • 125 g blanširanih, mlevenih badema
  • 125 g šećer
  • 3 jaja

Otopite čokoladu na pari, dodajte iseckani puter i šećer te dobro promešajte. Dodajte i bademe.

Jaja razdvojite, pa žumanca dodajte prohlađenoj smesi sa čokoladom, te promešajte.

Belanca umutite u čvrst sneg, pa ih dodajte smesi sa čokoladom i pažljivo mešajte tako da se obe smese fino sjedine.
Smesu izlite u pripremljen kalup (promera 20cm), pa pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 160 stepeni.

Znaćete da je torta pečena, tako što ćete zabosti čačkalicu u tortu. Potrebno je da čačkalica izađe bez živog testa, ali da ipak bude par komadića biskvita na njoj. Ovako ćete biti sigurni da će torta biti baš kako treba sočna, ali ne i prepečena i suva.

Ostavite tortu da se potpuno ohladi pre vađenja iz kalupa i služenja.

Torta će biti još ukusnija sutradan. 🙂