Jesenji delikates: kolač sa jabukama

Recepti

22.9.2023.

Jabuke – voće koje nam miriše na jesen. Jedemo ih sveže, kao sastojak u raznim specijalitetima, ali najčešće ih volimo u slatkišima: u pitama, kompotima ili sokovima. Jabuke su nutritivno bogato voće koje sadrži brojne minerale i vlakna stoga su čest gost na našim jesenjim trpezama.

Miris pita sa jabukama mnoge podseća na detinjstvo i tople porodične trenutke. Danas, kolač sa jabukama može biti ukusan dezert, ali i zdravija verzija slatkiša koja se priprema brzo i lako.

Posle ukusnog parčeta kolača sa jabukama, ne zaboravite da se hidrirate uz prirodno dobru izvorsku vodu Jazak.

Kolač sa jabukama

Za fil:

  • oko 500g jabuka
  • 30g gustina
  • 100g džema od kajsija
  • malo muškatnog oraščića
  • malo cimeta
  • malo vanile
  • malo ekstrakta ruma

Za koru:

  • 250g oštrog brašna
  • 60g smeđeg šećera
  • 60g pavlake
  • prstohvat soli
  • 150g maslaca, hladnog
  • 60ml vode 1 žumance za premaz

U dublju posudu sjediniti sve potrebne namirnice za fil, pa ih dobro promešati i ostaviti sa strane.

U zasebnoj posudi, sjediniti brašno, šećer, pavlaku, so i sitno naseckan hladni puter. Rukama umesiti puter u brašno, tako da se dobije mrvičasta tekstura. Postepeno dodavati vodu i mešati smesu sve dok se ne postigne fina tekstura prhkog testa.

Ovako dobijeno testo, zamotati u providnu foliju, pa ostaviti u frižideru bar 30 minuta.

Pripremiti kalup za mafine. Rernu zagrejati na 180 stepeni.

Testo razvući što je tanje moguće, te kalupom vaditi krugove duplo veće od veličine dna kalupa za mafine.
Testom obložiti dno kalupa, pa preko testa ređati fil, sve do vrha kalupa.
Ostatak testa je potrebno iseći na trakice pa plesti preko fila u oblik tarabica.

Testo premazati ulupanim žumancem, pa peći na 180 stepeni oko 35 minuta ili dok testo sasvim ne porumeni na vrhu.

Prijatno!