Posni medenjaci: gosti svake praznične trpeze

Recepti

28.12.2023.

Ukusi su različiti, ali oko medenjaka se svi slažemo. Nema kutka na svetu gde novogodišnji praznici ne zamirišu na cimet, vanilu i đumbir.

Medenjake posebno obožavaju mališani, ali vole ih i odrasli jer su laki i brzi za pripremu. Odlično se kombinuju sa čašom kuvanog vina ili šoljicom čaja, a mogu biti i ukusna užina između obroka. 🍪

Za sve one koji obožavaju slatkiše, ali poste, donosimo recept za medenjake sa ovsenim brašnom i medom, prelivene crnom čokoladom. Pustite mašti na volju i uživajte u mirisima i ukusima omiljenih medenjaka. Naš predlog je da se ušuškate, okružite dragim ljudima, poslužite tople medenjake – a za osveženje birajte prirodnu izvorsku vodu Jazak. 💧

Srećni medeni praznici! 😊

Posni medenjaci

  • 320g ovsenog brašna
  • malo cimeta, đumbira u prahu i vanile
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 200g meda
  • narendana kora jedne narandže
  • 60g kokos putera

malo crne čokolade za umakanje

 

Kokos puter istopiti.

U dubokoj posudi sjediniti brašno, prašak za pecivo i začine. Sve dobro promešati.

Ovoj smesi dodati sve ostale sastojke i istopljen kokosov puter, pa mesiti rukama dok se ne postigne kompaktna tekstura testa.

Na radnu površinu posuti malo gustina ili rižinog brašna, pa istanjiti testo oklagijom na debljinu od oko 0.5 do 1cm.

Kalupima vaditi oblike, pa ređati kolačiće na tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Kolačiće preći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8 minuta.

Ostaviti da se medenjaci prohlade na tepsiji bar 5 minuta nakon pečenja.

Kolačiće umakati u čokoladu istopljenu na pari.