Jazak sajam knjiga 2023

Jazak prijatelji

26.10.2023.

Dobro došli na Jazak sajam knjiga! U nastavku ćete upoznati izlagače i dela koja vam predstavljaju na svojim štandovima. Ukoliko želite besplatno da osvojite neku od knjiga možete učestvovati u nagradnom konkursu na
Jazak Instagram stranici i njenih prijatelja i sardnika. U odvojenoj sekciji možete pročitati pravila nagradnog konkursa.

Jazak štand 1

Jelena Balać je autor zdravih recepata bez glutena i rafinisanih šećera. Organizator je brojnih radionica kao i webinara na kojima prenosi svoje znanje i uči kako da pripremimo zdrava i ukusna jela. Jelena je napisala knjigu „Zdravo i ukusno“ koja sadrži 100 recepata podeljenih u sedam kategorija: doručak, namazi i prilozi, supe i salate, jela bez mesa, jela sa ribom, jela sa mesom, dezerti i užina.

Aleksandra Đorđević je autor knjige recepata „Big Mamin kuvar“. Zdrava hrana je probudila njeno  interesovanje kada je postala mama, a zdrav život dece postao je glavni razlog, zbog kog je počela da priprema obroke na zdraviji način. Recepti u kuvaru su bez belog brašna, rafinisanih šećera i ulja. Knjiga je vaš saveznik u kreiranju brzih, jednostavnih i nutritivno bogatijih obroka.

Jazak štand 2

Uroš Petrović je autor mnogih knjiga za decu i mlade. Mozgalice, romani u zagonetkama i fantastične pripovesti samo su neka od dela ovog autora koja zapravo predstavljaju pustolovine koje nagrađuju čitaoce. Čitanje Uroševog štiva neizostavno podrazumeva susret sa čudesnim i neobičnim, razmrdavanje vijuga i izazivanje mašte.

Uroš Petrović vam na Jazak sajmu knjiga predstavlja dela:

  • Bajke: Prvih sedam – Gospodar svitaca, Belina, Ava i kiša, Lirin glas, Mali žongler, Veveričina čudna navika, Devojčica sa trubom – odvijaju se u savremenom svetu. Bajke su osmišljene da uče decu o moralnim vrlinama i manama kroz događaje junaka koji su i sami deca. Kroz bogate ilustracije Aleksandra Zolotića, dete može i samo da ih razrađuje, obogaćuje i domaštava.
  • Bajke: Drugih sedam – Prema rečima autora, „svaka bajka je kao otvaranje jednih vrata ka svetu punom čuda. One podstiču dečju maštu i često nas podsećaju na čuda koja se mogu pronaći u svakodnevnom životu.“

Sava Stanisavljević, rođen u Beogradu, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ljubitelj je borilačkih veština i majstor karatea. Poezijom se bavi od prvog razreda gimnazije. Teme pesama su ljubav, susreti i rastanci, život i smrt, trajanje i prolaznost, a sve to je ovekovečio u svom prvom delu – zbirci pesama „Zarez, ne tačka“.

Jazak štand 3

Jovica Spajić je odrastao u Priboju, gde je „trenirao“ od malih nogu, obavljajući seoske poslove. U Beogradu je od 2008. kada je postao pripadnik SAJ-a. Oborio je i Ginisov rekord u broju trbušnjaka – 30.000 trbušnjaka za 24 časa. Koautor je udžbenika o sistemima sportskog treninga „Pobedi sebe“. Fokus ovog udžbenika je na sistemima sportskih treninga i usmeren je ka tome da pomogne kako profesionalnim sportistima, pripadnicima vojske i policije, tako i rekreativcima, koji vode računa o svom zdravlju i psihofizičkoj kondiciji.

Jazak štand 4

Aleksandra Bogdanović je novinarka i već deceniju i po živi u Beogradu. Angažovana je na uređivanju jedne televizijske emisije, kreator je sajta www.istorijskizabavnik.rs i autor dve knjige koje vam donosi na Jazak sajam knjiga:

  • Istorijski zabavnik – Knjiga sadrži priče o genijalnim i originalnim ljudima sa podneblja „od Drave do Južne Morave“ koje smo, nažalost, dobrim delom zaboravili. U delu su sabrane sudbine krunisanih glava, zaboravljenih heroja, ali i velikih naučnika, avanturista, glumaca i pronalazača čiji su životi bili uzbudljivi, a dela umnogome oblikovala svet u kome živimo.
  • Istorijski zabavnik 2 – Ova knjiga se bavi ličnostima iz 19. i 20. veka za koja verovatno nikada niste čuli. S obzirom na činjenicu da su u prvom delu knjige bračni partneri pojedinih istorijskih ličnosti ostali u drugom planu, jedno poglavlje u novoj knjizi posvećeno je upravo velikim ljubavnim pričama.

Ljiljana Šarac je književnica i profesor srpskog jezika. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smer Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću. Dvanaest godina je radila u Saobraćajnom preduzeću „Lasta” kao novinar, urednik Revije Lasta i PR. Član je Udruženja književnika Srbije i Književnog kluba Čukarica. Ljiljana posetiocima Jazak sajma knjiga predstavlja dva romana:

  • Dok svetac bdi – Osmi Ljiljanin roman koji priča o grehu, tajnama i praštanju. Roman kroz dva slavska dana, koliko traje radnja ovog romana, smešta istoriju 20. veka Srbije i dve porodice, kao i dugo skrivane tajne i spletke, koje su dovele do tragičnih ishoda i bolnih uspomena.
  • Đurđevim stopama – Ovaj roman predstavlja pravu duhovnu poslasticu. Knjiga poput vremeplova otkriva, iz poglavlja u poglavlje, kako se živelo u 15. veku, pruža nesvakidašnju priliku da se zaviri na srpski dvor, da se upoznaju iz intimnog ugla članovi Đurđeve porodice, kao i da se u kroz despotovu dušu (kao da je od stakla) sazna ko i kakav je zapravo bio.

Jazak štand 5

Srđana Petrović, autor koncepta Čitanje bašte je veliki poznavalac biljaka. Završila je Filozofski fakultet, smer Srpska književnost i jezik, što joj omogućava da na adekvatan način publici predstavi različite biljne vrste prisutne na području naše zemlje. Autor je pesničke zbirke „Fraktali“. Ova zbirka pokušava da skicira ljudski život kroz njegove fraktale. Pesme se kreću od fraktala smrti do fraktala svetlosti, prolazeći kroz neizbežne fraktale ljudskih sukoba, snova i ljubavi.

Predrag Kostin je fotografijom prirode počeo da se bavi 2007. godine, da bi već 2008. godine pobedio na konkursu National Geographic Srbija sa temom “Divlje životinje”. Želja mu je da svojim fotografijama prenese lepotu sveta koji nas okružuje, a koji slabo primećujemo. Kao kruna njegovog dosadašnjeg rada 2021. godine izdata je foto-monografija “Reke života“ u kojoj je sabrao neke od najlepših fotografija životinja, nastanjenih uz reke koje protiču kroz Vojvodinu.

Pozivamo te da posetiš virtuelni Jazak sajam knjiga i da izabereš knjige po tvom ukusu. Srećno!