Mirisni i ukusni doručak: hleb sa pestom i prazilukom

Recepti

20.2.2024.

Odvedite vaša čula na jedno divno putovanje Italijom uz novi recept za domaći hleb sa pestom i prazilukom. Pesto sos je zgodan kao namaz, dodatak testeninama ili grilovanom povrću, ali i kao nadev za hleb gde će uneti neophodnu dozu aromatičnosti. Kada tome dodate i sočni praziluk, užitak je zagarantovan, a vaša nepca će uzvikivati ,,još, još”.

Miris ovog domaćeg hleba zamirisaće celu kuću i, bar na trenutak, odvesti vas do Italije. Serivirajte ga uz komadiće omiljenog sira, paradajz ili drugo sezonsko povrće, kao doručak ili ukusnu užinu.

Sigurni smo da će se o ovom recpetu još dugo pričati. I, ne zaboravite da se posle ukusnog obroka osvežite čašom prirodne izvorske vode Jazak. Jedva čekamo da čujemo vaše komentare 😋😋😋

Recept:
Hleb sa pestom i prazilukom

  • 400g brašna
  • 1 kašikica soli
  • pola kašikice šećera
  • 7g suvog instant kvasca
  • 210ml mlakog mleka
  • 60ml maslinovog ulja

Za fil:

  • 100g pesto sosa od bosiljka
  • 1 veći praziluk
  • 20g putera

Sve sastojke za testo sjediniti u dubokoj posudi, pa umesiti meko testo.
Testo ostaviti da odmara oko 1h na sobnoj temperaturi u nauljanoj posudi.

Dok testo odmara, sitno naseckati praziluk, pa ga prodinstati vrlo kratko na malo putera.

Kada je testo nadošlo, razviti ga oklagijom u oblik pravougaonika, debljine od 2 do 5mm. Testo prvo premazati pesto sosom, a potom preko njega ravnomerno rasporediti praziluk.

Testo srolati u valjak po dužoj stranici, te valjak preseći na pola, onako kako je prikazano u videu.

Dva dobijena dela testa okrenuti tako da presek bude okrenut ka gore, pa ih zamotati jedan oko drugog.

Ovako zavijeno testo smestiti u kalup obložen papirom za pečenje.

Rernu zagrejati na 190 stepeni, pa hleb peći tek kada se rerna sasvim zagreje oko 40 minuta.