Taj divni kuglof: recept za pripremu neodoljivog bečkog kolača

Recepti

23.11.2023.

Ima li lepšeg načina da zasladite dan nego uz parče kuglofa i čašu Jazak vode? 😊

Prepoznatljiv po svom jedinstvenom obliku i teksturi, kuglof je omiljen slatkiš među svim generacijama. Jednostavan i brz za pripremu, ovaj kolač nikog ne ostavlja ravnodušnim, kako zbog svog ukusa, tako i zbog izgleda. 🍮

Kada želite da se zasladite ili podelite nešto slatko i ukusno sa vašim dragim osobama – kuglof je pravo rešenje. I, ne zaboravite da se posle slatkog uživanja osvežite čašom prirodno dobre izvorske vode Jazak. 💧

Kuglof sa jogurtom

 

  • 180g šećera
  • 200g putera
  • 4 jaja
  • malo cimeta
  • malo muškatnog oraščića
  • narendana kora 1 narandže
  • sok od 1 narandže
  • 250g jogurta
  • 400g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 40g čija semenki
  • 40g usitnjenog lešnika

 

Rernu zagrejati na 200 stepeni. U dubokoj posudi zajedno mutiti puter i šećer oko 5 min.

Smesi dodati jedno po jedno jaje, pa mutiti posle svakog dodatog jajeta. Dodati začine, sok, koru narandže i jogurt, pa sve još jednom kratko promešati. Ovoj smesi dodati brašno, prašak za pecivo i so, pa sve fino umešati špatulom. Na samom kraju dodati usitnjene orahe i čija semenke, te promešati.  Smesu kolača izliti u pripremljen kalup, pa peći oko 50 minuta. Ukoliko primetite da vam se kuglof još uvek nije ispekao, a korica na vrhu krene da tamni, prekrijte kalup aluminijumskom folijom dok se kuglof sasvim ne ispeče. Kada je kuglof pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se prohladi oko 20 minuta pre vađenja iz kalupa.