Jovica Spajić ubedljivi pobednik trke od 482km u Kanadi

Jazak prijatelji

12.2.2024.

Jovica Spajić upisao se u anale srpskog sporta pobedom na najtežoj i najhladnijoj stazi na svetu Yukon Artic Ultra Trail, višednevnom ultramaratonu koji se održava u mestu Whitehorse u oblasti Yukon u Kanadi. Za 5 dana prešao je 483 kilometara dok se temperatura u toku trke spuštala i do -40°C. Drugoplasirani trkač za Jovicom, bio je američki ultramaratonac Daniel Benhammou koji je na trci učestvovao i 2017. godine.

Ovo je još jedan u nizu Jovičinih neverovatnih podviga, od pobeda u džunglama Amazonije, trka kroz Saharu sve do strmovitih predela švajcarskih Alpa. Svojom izdržljivošću, upornošću i neverovatnom voljom za postizanjem vrhunskih rezultata, Jovica Spajić inspiriše mnoge i podseća nas da su granice ljudske izdržljivosti samo u našim glavama.

Rođen u Srbiji, u mestu pored Priboja, Jovica je otkrio svoju ljubav prema trčanju još u ranoj mladosti. Iako je počeo kao rekreativac, brzo je shvatio da mu trčanje pruža ne samo fizičku izdržljivost, već i unutrašnji mir i spokoj. Njegova posvećenost trčanju postala je očigledna kada je odlučio da se posveti ultramaratonima, izazovima koji iziskuju trčanje neverovatno dugih distanca.

Iako je učestvovao na mnogobrojnim ekstremnim trkama u poslednjih nekoliko godina, Jovica naglašava da je višednevni ultra maraton Yukon Artic Ultra predstavljao poseban izazov. Ne samo zbog poteškoća i ekstremnih uslova, već i zbog potrebe za velikom mentalnom pripremom. Na ovoj trci učestvovao je još 2017. godine kada je morao da odustane zbog promrzlina koje su se pojavile na njegovom telu. Uspešno savladavanje ove trke sedam godina kasnije daje mu dodatni vetar u leđa, motivaciju i snagu za nastavak karijere. Pobedom na Yukon Artic Trail 2024. godine Jovica je kompletirao jedinstveni ciklus trka, od klasičnih do snežnih pustinja koje su postale njegov zaštitni znak.

Čestitamo Jovici od sveg srca i zahvaljujemo se na inspiraciji koju nam nesebično pruža! Jazak voda biće uz njega u svim narednim izazovima i sportskim podvizima!