Jovica Spajić na Yukon Artic Ultra maratonu

Jazak prijatelji

30.1.2024.

Početkom februara 2024. godine, prijatelj Jazak vode i ultramaratonac, Jovica Spajić, učestvovaće na jednom od najzahtevnijih zimskih ultramaratona – Yukon Artcic Ultra. Yukon Arctic Ultra 2024 je višednevni ultramaraton koji se održava u mestu Whitehorse, od 4-12. februara, u oblasti Yukon u Kanadi. Staze maratona u dužini od 160/483/692 km u ekstremnim uslovima Yukon-a, gde temperature padaju i do – 50 stepeni celzijusa, daju ovom ultra maratonu naziv: Najteža i najhladnija staza na svetu.

Jovica Spajić učestvovao je na ovom sportskom događaju pre pet godina, 2017. godine, kada je trčao u izuzetno teškim uslovima. Nažalost, desile su mu se ozbiljne promrzline, pa je trku morao da završi pre vremena: “Uvek sam želeo da se vratim ovde, da dovršim započeto uz veliko poštovanje prema prirodi. Sve se svodi na to da pronađete način da trku iznesete u tako ekstremnim uslovima, na -30 stepeni, okruženi snežnom pustinjom. Želeo bih da zaokružim ovu etapu u mojoj karijeri i ostvarim pobedu. Najvažnije je do tada očuvati zdravlje, zato uvek idem korak po korak.“

Izuzetno obučen, mentalno i fizički, Jovica Spajić se neprestano usavršava i stiče znanja i veštine koje su mu neophodne da ostvari sportske pobede. Sve to mu je bilo dovoljno da se upusti u najveće i najekstremnije izazove koje jedan ljudski organizam može da podnese: “Da bi uspešno završili „Yukon Arctic Ultra“ trku, neophodno je, pored izuzetne fizičke čvrstine i telesne sposobnosti, da se adaptirate na uslove ekstremno niskih temparatura, posedujete mentalnu stabilnost, otpornost na stresne situacije izazvane nedostatkom sna, hrane, vode, visoku toleranciju na bol, koji je neminovnost na ovakvom tipu trke. Od vitalne je važnosti poznavati svoje telo, ali sve ovo ništa neće vredeti ako nemate koren. Koren je ono što vi nosite u sebi, ono što predstavljate, ono što ispunjava celo vaše biće.”

Uz Jovicu smo na ovom važnom poduhvatu, navijamo za njega i želimo puno sreće u savladavanju surove artičke prirode! Želimo mu da dođe do kraja trke, da prevaziđe svoje granice i pobedi!