Jovica Spajić – Jazak prijatelj i vitez modernog doba

Jazak prijatelji

09.1.2023.

Zamislite dečaka koji odrasta u blizini Priboja, u planinskom krajoliku, lepom ali zahtevnom za opstanak. Dečaka koji se bez oklevanja prihvata teških seoskih poslova poput kosidbe, uprkos tome što na prvi pogled ne izgleda snažno.

Mnogo godina kasnije taj nekadašnji dečak će svoje detinjstvo kroz smeh opisivati kao visinske pripreme za sve uspehe koje je ostvario.

Njegovo ime je Jovica Spajić, a svaka priča o njemu predstavlja primer kako se treba boriti za sebe i svoje ciljeve i kako treba voleti svoju domovinu.

Jovica Spajić je dugogodišnji pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Od 2012 godine predstavlja Srbiju na takmičenjima u ultramaratonu, jednoj od fizički i mentalno najzahtevnijih sportskih disciplina današnjice.

Sama pomisao na 250 kilometara hoda kroz pustinju kod većine ljudi izaziva nevericu. Međutim, Jovica je toliko pretrčao kroz Saharu na prvoj trci u kojoj je učestvovao kao naš reprezentativac.

Sledile su stotine i stotine kilometara pređenih po nepristupačnim terenima i ekstremnim vremenskim uslovima.

Ultramaraton IAU u Srbiji, „Tor des Géants“ u Alpima, „Milano – San remo“ u Italiji, „Icarus Florida Ultra Fest“ u SAD, samo su neke od trka koje ovde pominjemo.

Iz svake je izlazio jači i spremniji za nove uspehe.

Sve to nije prošlo nezapaženo i na njegovu adresu je jednoga dana stigao poziv za učešće na čuvenoj „Iditarod 350“. Naglašavamo da je pozvan, jer za ovu trku se ne možete sami prijaviti.

Trebalo je preći 565 kilometara preko Aljaske, na temperaturi koja često pada ispod minus dvadeset stepeni celzijusove skale. Jovica je to uradio za 7 dana, 4 sata i 29 minuta i tako postao pobednik ovog čuvenog takmičenja za 2021.

Poslednja velika trka „Bigfoot 200“ održana je u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je Jovica pobedio i predstavio svoju državu u najlepšem svetlu.

Više od 200 milja, odnosno 322 kilometra staze prošao je prelazeći preko vulkanske planine Sent Helens, planinskih grebenova, jezera i brojnih potoka i reka.

Jovica je trku pobednički završio za 56 sati, 52 minuta i tri sekunde.

U pričama o pređenim kilometrima, ustajanju u veoma ranim jutarnjim satima da bi trenirao, pre nego što ode na posao, često zaboravimo da je Jovica 2014. godine upisan u Ginisovu knjigu rekorda, kao čovek koji je za 24 sata uradio 30.000 trbušnjaka.

Na poslu takođe trenira sa ostatkom jedinice, jer njegov posao nije sedenje za stolom od devet do pet, već nešto što zaista ne može svako.

Njegov optimizam i spremnost da svojim iskustvom pomogne svima kojima je potrebna motivacija, ogleda se se u svakom razgovoru sa novinarima ili bilo kim ko se susretne sa njim.

Smirenost i vera u to da svi možemo mnogo više i bolje – poruke su koje nam Jovica prenosi uz osmeh.