Takosi sa pečenim karfiolom i kremom od avokada

Recepti

27.2.2025.

Ovi takosi su savršena kombinacija hrskavog pečenog karfiola, osvežavajuće kreme od avokada i svežeg povrća. Lagani su, ukusni i puni boja! 🌮✨

Takosi sa pečenim karfiolom i kremom od avokada

Sastojci:

Za karfiol:

  • 1 glavica karfiola
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 20 ml vode
  • 50 ml grčkog jogurta
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice soli
  • ½ origana
  • 1 kašičica slatke paprike
  • ½ kašičice belog luka u prahu

Za kremu od avokada:

  • 1 zreli avokado
  • Sok od ½ lajma
  • 150 g grčkog jogurta
  • 4 čena belog luka
  • So i biber po ukusu

Za slaganje:

  • 8 manjih tortilja
  • 1 crvena paprika (isečena na tanke trakice)
  • Malo ukiseljenog luka
  • 1 krastavac
  • Šaka matovilca ili druge zelene salate
  • Sok od ½ lajma

Priprema:

  • Pečenje karfiola

Karfiol iseckati na manje cvetiće i staviti u dublju posudu.

U manjoj činiji sjediniti maslinovo ulje, vodu, grčki jogurt i začine. Dobro promešati i preliti preko karfiola. Sve fino izmešati kako bi se začini ravnomerno rasporedili.

Rernu zagrejati na 180°C. Karfiol rasporediti po plehu obloženom papirom za pečenje i peći oko 25 minuta, dok ne postane lepo zlatast i hrskav.

  • Priprema kreme od avokada

Avokado izgnječiti viljuškom u kremastu smesu.

Dodati sok od lajma, grčki jogurt, beli luk, so i biber. Sve dobro promešati dok ne dobijete glatku i bogatu kremu.

  • Priprema povrća i tortilja

Povrće oprati i iseći na tanke trakice.

Tortilje kratko prepeći u suvom tiganju ili na nekoliko kapi ulja sa obe strane, dok ne postanu blago hrskave.

  • Slaganje takosa

Svaku tortilju premazati kašikom kreme od avokada. Preko toga dodati pečeni karfiol i sveže povrće. Na kraju, svaki takos lagano pokapati sokom od lajma za dodatnu svežinu.

 

✨ Poslužiti odmah i uživati. Prijatno!✨