Savršen domaći posni kolač

Recepti

12.4.2024.

Ovaj jednostavan i ekonomičan kolač postaće vaša omiljena poslastica kada poželite nešto slatko, a nemate puno vremena za pripremu u kuhinji. Kako su pred nama praznični dani, ovaj kolač je idealni izbor za posluženje u vreme posta. Posni kolači su zgodni i za one koji se pridržavaju vegeterijanske ili veganske ishrane, a imaju i malo kalorija što ih čini savršenom užinom.

Za pripremu ovog kolača možete koristiti bilo koje zamrznuto voće po vašem izboru. Ukoliko ne volite sok od narandže, možete se opredeliti za bistri voćni sok ili mleko od orašastih plodova. Mi najčešće koristimo mleko od badema ili lešnika – koje možete i sami napraviti. Prave se brzo i lako, a jačinu uskusa i slatkoće možete prilagođavati prema sebi.

Nakon što isprobate kolač, obavezno podelite svoje utiske s nama! I, ne zaboravite da se posle uživanja u ovoj poslastici, hidrirate prirodom izvorskom vodom Jazak.

Potrebni sastojci:

  • 300 g brašna
  • 10g praška za pecivo
  • 150 g šećera
  • 40g kokosa
  • 65 ml maslinovog ulja
  • 180ml soka od narandže
  • 240g zamrznutog voća
  • vanila ekstrakt
  • 1 kašikica gustina

Priprema:

Zaleđenom voću dodajte kašikicu gustina, pa promešajte da se gustin fino rasporedi po voću.
Sjedinite brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilu i kokos. Sve dobro promešajte.
Ovoj smesi, dodajte sok od narandže i ulje, pa sve fino izmešajte da smesa dobije teksturu gustog krema.
Odmah prespite i voće u ovu smesu, promešajte, te sve prespite u kalup za pečenje obložen papirom.
Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.

Prijatno!