Pogačice sa lisnatim keljom

Recepti

27.12.2022.

Tokom hladnih dana, dok pravimo planove za naredni odlazak na more, sa radošću se sećamo uživanja na letnjem suncu.

Sa druge strane, zimski praznični dani nas dovode u posebno raspoloženje, kada evociramo lepe trenutke porodičnih okupljanja.

Pogačice sa lisnatim keljom koje vam ovde predstavljamo objedinjuju snagu sunca, pretočenu u intenzivno zelene listove, sa mirisima svežeg peciva iz bakine kuhinje.

Kelj botanički spada u porodicu kupusnjača, što znači da sadrži biljna vlakna, vitamine A, C, K i B6, kalijum, mangan, tiamin, kalcijum, gvožđe i magnezijum.

Ukus mu je specifičan, stoga su ove pogačice odličan način za upoznavanje najmlađih članova porodice sa novim aromama.

Poslužite ih sa Jazak vodom, jer uz njen harmonizovan mineralni sastav, koji je idealan izbor za svakodnevnu konzumaciju, ova kombinacija našem organizmu obezbeđuje neophodnu energiju i hidrataciju.

Isprobajte ih, sigurni smo da će postati čest gost na vašoj trpezi.

Potrebno :

  • 600g brašna T400
  • 1 kašičica šećera
  • 10 g suvog kvasca
  • 3 kašičice soli
  • 150 g pavlake
  • 200 ml mlake vode
  • 100 ml mlakog mleka
  • 2 supene kašike maslinovog ulja

Za fil i premaz:

  • 2 veće šake lisnatog, toskanskog kelja
  • 1 manji praziluk
  • 1 manji crni luk
  • so, biber
  • malo maslinovog ulja za dinstanje
  • 100 g sira trapista
  • 100 g putera, na sobnoj temperaturi
  • 1 žumance
  • malo susama

Priprema:
Kelj oprati i očistiti sa stabljike. Luk i praziluk iseći na što sitnije komade. U zagrejanom tiganju, na malo maslinovog ulja, prodinstati luk i praziluk.

Dodati im kelj, začiniti pa dinstati dok se sve fino ne ispeče, oko 8 minuta. Ovako pripremljen fil ostaviti sa strane da se hladi. U dublju posudu dodati sve sastojke za testo, pa umesiti mekano testo.

Prekriti ga krpom i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Kada je testo uduplano, razvući ga što tanje na pobrašnjanoj podlozi.

Ovako razvučeno testo premazati polovinom potrebnog putera, posuti polovinom pripremljenog fila, pa na vrh narendati i 50g sira trapista.

Preklopiti testo u oblik koverte, kako je prikazano na videu, pa ostaviti da odmara oko 10 min. na radnoj površini. Ponoviti ovaj postupak još jednom, dok se ne utroši sav fil.

Kada je testo još jednom odmorilo, razvući ga oklagijom, a zatim vaditi željene oblike pogačica.

Pogačice ređati u tepsiju, pa svaku premazati žumancem i posuti susamom.

Peći na 200 stepeni oko 15 minuta.

Prijatno!