Keksići od badema i kokosa

Recepti

27.3.2023.

Tajna svih nezaboravnih ukusa krije se u jednostavnosti. Međutim, potrebno je dugogodišnje iskustvo da bi se dobro poznati ukusi, kao što su kokos, badem i vanila, iskombinovali u nešto sasvim novo.

Na sreću, imamo koga da pitamo za proveren recept, tako da je uživanje u šolji toplog čaja, domaćim keksićima i prijatnom druženju zagarantovano.

Ovi keksići prave se od sastojaka koje najčešće imamo spremne u kuhinji, a ako ih nemamo veoma ih je lako nabaviti. Uz praćenje recepta može ih napraviti i početnik u poslastičarskim veštinama, dok oni iskusniji sa odobravanjem efikasno prolaze kroz svaki opisan korak.

Posebnu prednost donosi to, što izmenom samo jednog sastojka, dobijamo vrhunsku poslasticu za dane posta. Svakako da se odlično slažu i sa našom Jazak vodom.

Recept za keksiće od badema i kokosa:

  •  60 g brašna od badema
  • 90 g šećera
  • 155 g putera, sobne temperature (za posnu verziju koristite margarin)
  • 1/4 kašičice soli
  • malo ekstrakta vanile
  • 210 g brašna T400

Za posipanje:

  • 50 g kokos proteina ili kokos brašna
  • 10 g šećera u prahu

Priprema:
Puter, šećer, brašno od badema i vanilu smestiti u dublju posudu i mikserom sve dobro umešati, sve dok se pod metlicama više ne osete kristali šećera.

Ovoj smesi dodati brašno i so, pa još jednom dobro sve umešati mikserom sve dok smesa ne postane kompaktna.

Smesu prebaciti na radnu površinu na kojoj nema brašna i još jednom kratko premesiti rukama. Od testa praviti manje kuglice (otprilike 10-15g), pa ih rukama uobličiti u oblik meseca.

Kolačiće peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 12 minuta, a potom ih obavezno ostaviti da se ohlade na toploj tepsiji oko 5 minuta. Dok su još mlaki, umakati ih u mešavinu kokosa i šećera u prahu.

Prijatno!