Idealna letnja poslastica: kolač od kajsija

Recepti

04.8.2023.

Vaša potraga za novom omiljenom letnjom poslasticom je završena!

Spoj osvežavajućih kajsija i ukusnog sladoleda je neodoljiva kombinacija koja će zadovoljiti i one najprobirljivije sladokusce.

Kada temperature porastu, a čula zatraže ,,nešto slatko’’ – evo jednostavnog i laganog slatkiša za sve generacije. Kajsije su prave moćne voćke koje svakom slatkišu donose savršen balans svežine i slatkoće. Za dodatni ugođaj – kolač poslužite sa kuglom vašeg omiljenog sladoleda – i neka uživanje počne. To nije sve!

Ukoliko vam se ovog leta pojave iznenadni gosti – kolač od kajsija ne zahteva veliko kulinarsko umeće – već samo par laganih sastojaka i dobru volju. 😊 Recept za pripremu kolača pogledajte u nastavku, a sve neophodne sastojke možete pronaći u najbližoj prodavnici.

Ne zaboravite da se posle ukusnog slatkiša hidrirate časom prirodno dobre izvorske Jazak vode.

Jedva čekamo da čujemo vaše utiske!

Kolač sa kajsijama:

Potrebno:

  • oko 500g kajsija
  • 4 manja jaja
  • 100g šećera
  • 120g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 45g griza
  • 200ml jogurta
  • 80ml maslinovog ulja

+malo tostiranih listića badema
+malo šećera u prahu

Kalup promera od 24 do 28 cm, obložiti papirom za pečenje. Kajsije očistiti od koštica, prepoloviti, pa ih poređati celom dužinom dna kalupa.

Jaja i šećer umutiti mikserom, dok se ne postigne bleda i kompaktna smesa. Ovako umućenim jajima, dodati sve suve sastojke i još jednom ih umešati mikserom.  Na samom kraju dodati jogurt i ulje, pa još jednom kratko promešati mikserom.

Dobijenu smesu izliti u kalup preko kajsija. Kolač peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 50 minuta.

Kada je kolač pečen i prohlađen, obrnuti ga na tanjir za služenje, tako da sloj sa kajsijama sada bude na vrhu. Preko kolača pobacati tostirane listiće badema i šećer u prahu.

Služiti odmah uz dodatak omiljenog sladoleda.