Poseta našeg najstarijeg nacionalnog parka

Jazak avanture

22.3.2024.

Lepe i sunčane dane iskoristili smo da posetimo naš najstariji nacionalni park – Frušku goru.

Odlučili smo se na veoma zahtevnu planinarsku stazu dugu 16km. Pred nama je bio težak zadatak, uzimajući u obzir i to da je dan kratak.

Avanturu započinjemo kod izletišta Zmajevac, odakle se pruža predivan pogled na Vrdnik i Vrdničku kulu. Kroz bajkovite šumske predele stižemo do Kraljeve stolice (507mnv), najviše tačke na našoj ruti.

Ledničko jezero

 

Nastavljamo dalje put Ledinačkog jezera. Prelepa tirkizna boja jezera i sam prizor ostavio nas je bez daha – u bukvalnom smislu, tako da ovde pravimo i prvu pauzu uz osvežavanje Jazak vodom koja je naš saputnik na ovoj avanturi.

Jazak voda - Fruška gora

 

Nakon kratkog predaha, savladavamo nekoliko uspona i stižemo do Isposnice Isaije Parivodskog. Isposnica se nalazi usred šume i predstavlja neverovatnu znamenitost koja privlači veliki broj turista.

Sledeća tačka nam je manastir Rakovac.

manastir Rakovac

 

Hodajući kroz divne šumske predele srećemo druge planinare koji nas pozdravljaju klimajući glavom, a sa nekima smo i razmenili par reči. Takođe, srećemo i veliki broj pasa koji su nezaobilazni pratioci na svim mojim avanturama.

Manastir Rakovac - Fruška gora

 

Nakon posete manastira, nastavljajmo u dobrom raspoloženju ka Belom majdanu.

Beli Majdan

 

Tamo nas je sačekalo veoma prijatno iznenađenje, jer zatičemo grupu mladih izviđača. U ovom dobu modernih tehnologija zaista je lepo videti da mladi ipak nisu izgubili dodir sa prirodom.

Poslednja lokacija do koje smo došli je vrh Veliki Gradac (470mnv). Ovde odlučujemo da, pre povratka, zapalimo vatru i uhvatimo zalazak sunca. Naš put završava se odakle je i počeo, kod izletišta Zmajevac.

Izletište Zmajevac

 

Pratite naše avanture sa Fruške gore na profilima SuperLutalica i Jazak voda.

Do sledeće avanture i nove staze,
Superlutalica i Jazak